"Hidup ini adalah pilihan.. Pilihlah yang terbaik untuk agamamu.. Allah sayang padamu!"

Alangkah Indah Hidup Ini Jika Segalanya kerana Allah!


Salam and good day!

Hidup ini adalah pilihan.. Jika bahagia yang dipilih, maka berbahagialah!


Setiap hari saya akan buka facebook untuk menambahkan ilmu bacaan dan isu semasa. Alhamdulillah banyak perkongsian, pengalaman dll sepanjang memiliki akaun facebook ni.. Yang penting kena pandai jaga diri dan muamalat di alam maya. Bukan untuk bermuka-muka.. Sebab kadang-kadang keterujaan dan semangat berkobar-kobar bisa ‘membutakan’ dan membinasakan. Sebagai perempuan, da’ie dan hamba kepada Allah… Sudah tentu pandangan Allah yang kita utamakan. Pada masa yang sama, kita ingin mengajak orang kepada kebaikan, sudah tentu kita juga turut serta membaikkan diri kita (walaupun tidak sempurna).

Sedang khusyuk membaca status facebook, tiba-tiba ada seorang pemuda pm saya… “Ambe minta maaf segala salah silap. Walaupun raya dah lama habis, nak mintak maaf jugak atas terkasar bahasa tempoh hari.. Mana tau, nanti tak sempat nak minta maaf dah.. ”

Terkejut jugakdapat pm dari sahabat ni.. Tak sangka dia minta maaf atas kejadian beberapa bulan yang lepas…

Tiba-tiba fikiran saya menerawang kepada kejadian yang berlaku tersebut….

Saya kebetulan menghadiri dan bertugas untuk satu program. Dan ketika itu, program telah tamat dan saya pun beransur untuk pulang. Namun, dari kejauhan saya perasan seorang pemuda (pemuda tersebut) meluru ke arah saya.. Saya hanya mampu tersenyum ‘menyambut’ kehadiran pemuda tersebut.. curious kenapa pemuda tu mari pada saya… belum sempat berkata-kata….

“Kenapa….. dok reti ke….. bla bla bla” tiba-tiba saya diserang! Senyuman saya sebelum itu kembali kendur… hanya kerutan di dahi dan ‘kekejangan’ mulut daripada berkata-kata.. Selepas saya dimarah tanpa usul periksa itu, pemuda tersebut terus berlalu dan melakukan tugasnya.. saya yang terkulat-kulat menahan marah dan membebel keseorangan.. Kebetulan seorang kakak yang ‘bersama’ ketika saya dimarah turut melahirkan rasa tidak puas hati kerana kejadian tersebut… Ini tidak adil!! Saya adalah mangsa keadaan… Mengapa saya yang dimarahi dan dipersalahkan atas kesalahan dan kecuaian pihak terbabit..???

Kejadian tersebut saya simpan kemas tanpa dendam… Cuma hanya berkongsi dengan seorang sahabat yang mengenali pemuda tersebut.. Saya seorang yang takkan melupakan ‘kejahatan’ atau kebaikan yang orang lakukan pada saya… Namun, saya bukan seorang pendendam.. Pendek kata, memaafkan tidak semestinya melupakan..

Saya menjawab pm pemuda itu (tanpa rasa was-was)… “Saya dah lama maafkan.. Walaupun bukan salah saya, perkara biasa aje.. Takde apa2 lah..” … “tq, jazakillah” jawabnya balik..

Alangkah indahnya hidup ini tanpa dendam dan hasad dengki… Saya kagum dengan pemuda tersebut yang berani meminta maaf pada saya.. Maknanya dia sedar akan kesalahannya.. Marah tidak bertempat dan tanpa usul periksa.. Bukan senang seorang lelaki minta maaf! Ego mereka umpama maruah mereka.. Dan saya tidak berniat untuk memanjangkan peristiwa tersebut.. Tak ingin bercerita segala benda yang tidak berkenan di hati.. Biarlah dia dan sahabat-sahabatnya mencari jalan penyelesaian.. Jika pendapat saya yang diperlukan, ya… saya sudi untuk member pandangan dan cadangan seikhlasnya..

Memang berbeza memiliki kawan dan sahabat.. Kawan banyak saya jumpa merata-rata.. Namun, sahabat saya hanya bisa ketemu di dalam jamaah! Bergaduh dengan sahabat tidak sama bergaduh dengan kawan.. Itulah indahnya jika hidup kita ini segala-galanya kerana Allah.. Memaafkan kerana Allah. Meminta maaf kerana Allah.. Menegur kerana Allah.. Berkasih sayang kerana Allah! Subhanallah!

Kawan2.. Sahabat2 semua.. Diri sendiri.. Moga kita menjadi orang yang bersyukur. Sentiasa memperbaiki diri menjadi hambaNya yang taat dan kasih padaNya.. Rahmat Allah tidak akan pernah terhitung banyaknya oleh kita.. Jika kita benar-benar ingin hidup dan mati kerana Allah, PROVE IT!!


Read More......

Amalkan surah AL-Mulk sebelum tidur

Salam and good day!


 Masih teringat seorang mentor saya mengatakan, surah Al-Mulk ini bermaksud Kerajaan. Kita sebagai khalifah di muka bumi Allah kadang2 leka dan alpa dengan amanah yang telah digalaskan kepada kita. Sebab itu, kita kena ingatkan diri kita setiap hari bahawa selama mana kita berusaha mencari rezeki dan memakmurkan dunia ini adalah untuk membina KERAJAAN yang diredhai Allah. Bertindak selaku khalifah di muka bumi ini dengan amar makruf dan nahi mungkar. Moga kita sama2 dapat amalkan dan istiqomah untuk amalkan surah ini sebelum tidur. InsyaAllah. Tiadalah amalan yang disukai Allah walau kecil tapi sentiasa dilakukan (berterusan) iaitu istiqomah. Gud luck!


Al-Tabarani meriwayatkan sebuah hadith bersumber daripada Ibn Abbas, katanya: Maksudnya:  
"Rasulullah s.a.w bersabda: Aku suka jika ia berada dalam hati setiap orang dari kalangan umatku, yakni surah tabarakallazi biyadihi al-mulk." (Riwayat al-Tabarani)


Read More......

Perancangan Allah siapa yang tahu...??

Salam and good day!




 Allah punya perancangan setiap jalan dan pilihan kita. 
Moga pilihan kita itu adalah pilihan terbaik mengikut redhaNya..







 
Jam 9.26 pagi
Dari kejauhan saya melihat beliau berdiri di sisi jalan di dalam kawasan universiti. Langsung tiada niat untuk saya memberhentikan kereta dan bertanya, “boleh saya bantu?”

Bila hampir, secara automatik kaki menekan brek. Lalu saya turunkan cermin sisi dan berkata, “tuan mahu ke mana?”

“Saya mahu mengambil gambar. Ke studio… saya pun tidak tahu di mana”.
“Oh… minta maaf. Saya hanya mahu ke kolej perempuan. Di hadapan itu sahaja”.
“OK… jika hantar saya ke jalan utama pun tidak mengapa. Saya boleh ambil teksi”.

Akhirnya beliau berada di sisi kanan saya.
“Jadid Taibah University” (Baru di Universiti Taibah?”)
“Saya baru sampai semalam. Hari ini lapor diri dan mereka meminta gambar pasport”.
“Dari mana? Fakulti”
“Saya dari Sudan. Fakulti Perubatan”.

“Sudan? Orang Sudan baik-baik. Saya ramai kawan Sudan. Anak-anak saya pun belajar di sekolah Sudan”.
Lalu saya terkenangkan kisah sebulan pertama di Madinah yang tidak pernah diceritakan “kegilaan” kesusahan, ujian dan cabaran berada di sini. Terbayang bagaimana Ayub – rakyat Sudan – membantu hampir setiap ketika.

Saya melihat jam. Janji saya dengan Roza di sekitar jam 10.00 pagi, “saya fikir saya sempat menghantar tuan ke studio tetapi tuan perlu mengambil teksi untuk kembali ke sini. Tidak jauh”.

Beliau tidak henti-henti mengucapkan syukur. Malah beliau sempat bercerita bagaimana ajaibnya beliau mendapat tawaran bekerja di Madinah (INsyaAllah, kisah ini akan saya catatkan dalam buku terbaru nanti).
MasyaAllah, Subhnallah, Allahu Akbar. 

Lalu saya melihat semula peristiwa pagi tadi dengan pandangan mudah. Doanya dimakbul Allah. Kaedahnya adalah melalui saya yang tidak pernah berniat untuk berhenti, bertanya dan memberikan sebarang bentuk pertolongan.

Begitulah, Allah tidak terhitung bala tenteraNya untuk membantu manusia yang sentiasa berdoa dan bergantung harap. Sangat jelas, ada ketikanya Allah menghantarkan bala tenteraNya (dalam pelbagai bentuk) untuk membantu kita.

Namun ada ketikanya kita pula digunakan untuk menjadi bala tenteraNya bagi membantu orang lain.
Di sebelah mana kita berada – ia nikmat Allah yang wajib disyukuri – lihatlah dengan pandangan mata hati betapa Allah itu Maha Berkuasa. Tiada satu pun yang mustahil.

Kami mohon keampunanMu ya Allah.

Artikel di copy dari SINI.

Read More......

Musafir Syawal, Rindu Ramadhan

Salam and good day!


Alhamdulillah, hari ni mood saya agak baik dan rasa tenang aje..hehe.. Dapat update 1 blog lain dan 3 page fb! Bukan senang nak mencari mood nak buat ayat dan update status tau... Rase tak adil pula jika blog sendiri tak di update..


Bulan Syawal akan beransur pergi beberapa hari lagi.. Rindu pada Ramadhan tetap dipendam jauh di dalam hati ini. Ramadhan adalah hadiah dari Allah buat hamba-hambaNya yang beriman. Moga kita tergolong di dalam orang2 beriman dan dikasihiNya insyaAllah. Jadilah hamba Allah, bukan hamba Ramadhan. Kerana setiap ciptaanNya pasti akan meninggalkan kita. Namun, Allah tetap bersama kita walau jauh sekali kita melupakanNya... Astaghfirullah..


Bulan Syawal ni aja dah 2 kali saya bermusafir kerana memenuhi amanah.. Alhamdulillah, walau banyak kene berkorban, Allah masih memilihku untuk berjuang dan mendapat rahmat dariNya.. Terima kasih Ya Allah! Sebagai anak perempuan yang tinggal bersama keluarga pastinya banyak batasan yang perlu dijaga dan dihadapi.. Mama agak bising kerana kerap sangat keluar rumah berprogram.Ya, nak berjuang pasti banyak halangan. Walaupun mereka kurang memahami apa yang diri ini perjuangkan, namun hanya Allah mampu membalas segala jasamu dan kerelaanmu membenarkan anakmu ini keluar untuk menyebarkan kebaikan. Moga ini saham untuk mereka di Akhirat nanti, insyaAllah doaku!



 Dewan Bustanul Ariffin di batu Pahat, Johor. Kenangan terindah dan mahal yang saya lalui. Tarbiyyah dan kesabaran penting supaya kita sentiasa 'waras' dan bertindak di dalam kawalan. Saya suka nama ni, tak tau nama tokoh atau ape.. Kene search la lepas ni..


Gambar ni diambil di RnR Gambang.. Bas berenti untuk rehat makan dan solat. Sampai aje di cafe rnr ni, saya tertarik dengan dekorasi unik ni. Ye lah, sempena bulan Kemerdekaan dan Hari Malaysia sekaligus. Namun, tengah asyik memerhatikan hiasan ni tiba2 jantung saya berdegup kencang! Kwn2 tidak sedar akan kehadiran kucing, namun saya dapat perhatikan sepintas lalu. Mulanya terkejut ingatkan bangkai kucing... Rupanya kucing ni tengah tidur nyenyak! Alhamdulillah, lega rasanya hati ni :))


Di bulan Syawal ni, pastinya banyak jamuan raya. Saya suka masak, walaupun simple.. Saya memang jenis tak reti makan luar! Beruntung la suami saya nanti..hehe.. Saya suka masak lauk pauk je, untuk kuih-muih dan kek ni memang tak pandai.. Malas pun boleh jugak.. Saya ni jenis suka campak2 je bahan2.. Pendek kaa, masak ikut resepi sendiri.. Tapi kalau nak buat kek atau kuih ni, kene ikut sukatan.. ade disiplinnya, tak boleh suka2 hati je campak2! Nanti jadi bende lain plak kan.. :))


Walaupun kek coklat moist yang saya masak ni, kek segera.. namun, ade bahan2 yang saya kene masukkan sendiri untuk menjadikannya kek yang 'normal'..hehe.. Alhamdulillah, keknya menjadi dan enak sekali.. Walaupun pada mulanya agak hesitate nak masak atau tidak kek ni sempena jamuan raya tu.. tapi tetap teruskan atas rasa tanggungjawab dan ukhuwwah. Malam tu agak keletihan sebab banyak program dan aktiviti dari siang sampai malam. Hampir pukul 12 tengah mlm siap2 mengadun bahan dan mula mengukus kek ni.. Banyak betul halangan nak siapkan kek ni.. Patutnya sejam dah siap masak, tapi hampir pukul 3 pagi baru siap! Penat+mengantuk+nak marah.. mcm2 perasaan mari demi siapkan sebiji kek ni.. Gas habis, pastu kene masak kat luar rumah. Ade dapur kat luar rumah jgak. Kucing2 mengacau buat kek dan 'merengek' lapar dan nak bermanja seperti biasa. Mcm2 lagilah..hehe.. Apepun, tarbiyyah dari sebiji kek ini amat berharga. Ya, bila kita merasa susah dan 'sempit'.. pastinya Allah lah tempat kita mengadu.. Manusia biasa tertipu dengan 2 perkara.. 1) masa sihat, 2) masa lapang.. Pendek kata, masa senang kita biasa lupakanNya.. Apabila ditimpa kesusahan, kesakitan,dll itulah tanda kasih sayangNya.. Moga setiap kesusahan dan kesedihan yang menimpa adalah kaffarah dosa2 kita.. Amiin..


Oklah, dah lewat malam dh ni.. InsyaAllah awal pagi nak bangun sahur. InsyaAllah, baki sehari lagi nak cukupkan puasa sunat 6 Syawal. Moga diberi kekuatan olehNya. Hidup ini pilihan, maka pilihlah yang terbaik untuk agamamu!

Read More......

Perutusan Eidul Fitri 1433

Taqabbalallahu minna wa minkum


Read More......

Tahniah!

Salam and good day!



Jodoh itu rahsia Allah.. Dan aku yakin Allah telah memilih IMAM yang terbaik buatku!


Hari ni dapat message dari sorang sahabat menjemput saya untuk terlibat sama di dalam projek portal Islamik. Waa, macam menarik je! Saya suka berkongsi apa sahaja kisah menarik untuk dijadikan kenangan dan pedoman bersama. Pada masa yang sama, apabila kita memberi.. kita akan merasa KAYA!


"Orang yang tidak memiliki tidak bisa untuk memberi"


Kebetulan pula tu saya post di fb berkenaan blog.. Rezeki la tu.. Moga projek yang dirancang ini berjaya dan mendapat sambutan sahabat2 lain insyaAllah..


Hari ni ada masa pula saya menjenguk blog saya.. Ada beberapa blog yang menarik dan memberi saya inspirasi dalam kehidupan ini.. Setiap post/artikel saya ikuti sebelum ini.. Namun setelah beberapa lama saya sepi daripada dunia blog ni, hari ni saya kembali menjenguk blognya... Waa... jelesnya saya! Orang yang saya admire dah KAHWIN!


Saya bukan jeles dan tidak suka dia berbahagia dengan kehidupannya.. Cuma, jeles yang baik sebab beruntung muslimah yang dipilih sebagai zaujahnya adalah muslimah lagi solehah pada pandangan saya.. Pendek kata, pilihan dia tu berbaloi dan wajar utk kita jeles! Saya doakan moga kehidupan orang yang saya admire tu berbahagia dan cinta mereka hingga ke Syurga.. Amiin.. (Saya admire die bukan sebab fizikal, tapi suka idea dan setiap kisah yang dia kongsi. Fikrah yang jelas, serta punya pronsip yang tegas dalam hidup)..


Itu dunia blog... Teringat kembali kisah di facebook.. Betullah, alam maya ni memang BAHAYA jika kita tidak mampu mengawalnya.. Saya mudah admire orang, bukan jatuh cinta... tapi SUKA... Ada beza ke? Beza sangat tuhh! Di fb pun saya ada admire seseorang jugak.. Sebabnya, die sedang melalui proses dan fasa2 perubahan/hijrah dari zaman kegelapan ke zaman cahaya. Sebelumnya pakai 'bangles' dan hidup dalam dunia lagha.. tapi sedia untuk berubah dan berjinak-jinak dengan fikrah Islamiyyah. Alhamdulillah. Namun, setiap orang ada kelebihan dan kekurangannya... Rupa2nya pilihan hatinya wanita yang tidak bertudung. 


Pada mulanya saya tidak dapat menerima pilihannya itu... Bagi saya, kehebatan seorang lelaki dibelakangnya adalah 2 wanita hebat iaitu ibu dan isterinya. Jika dia betul2 ingin berubah, mengapa tidak realisasikannya di dalam kehidupan yang nyata??


Hidup ini adalah pilihan.. Namun, pilihlah yang terbaik untuk agamamu! Setiap orang punya ujian berlainan, kisah hidup yang berlainan... Maka sebab itu, jangan pernah kita bersangka buruk dan memperlekehkan pilihan dan jalan hidup orang lain. Baik buruk seseorang hanya Allah sahaja yang menilainya.. Kita berhukum pada zahirnya sahaja...


Bukan hal saya untuk menyelidik mengapa dia memilih wanita tidak bertudung sebagai pilihannya.. Namun, dari kejauhan saya berdoa moga dia mampu mendidik wanita itu sebagai muslimah solehah. Lelaki tidak semestinya memilih wanita solehah sebagai isteri, kerana dia sebagai imam jika sudah bersedia maka dia mampu mendidik isteri (makmum) nya kembali ke pangkal jalan.


Bagi perempuan, tidak digalakkan memilih suami yang tidak soleh... Wanita perlu dibimbing, bukannya membimbing suami.. Kelak bisa mengundang bencana. Begitulah kisahnya...

Namun kisahnya, bila agaknya penulis yang menulis ni nak kahwin??? Itulah persoalan yang kembali timbul.. Saya memang memilih, kerana saya ingin memilih IMAM yang bakal membimbing saya ke Syurga, bukan ke NERAKA!! Setiap kali hati terdetik, bila agaknya dan siapa agaknya jodoh aku... saya sentiasa ingat pada janjiNya...


Allah swt berfirman: "Berdoalah kepadaKu, nescaya akan Ku perkenankan bagimu. Sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah-Ku akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina dina" (Al-Mukmin:60)

 
Sungguh, Allah tidak akan menghampakan hambaNya.. Allah mungkin tidak memberi apa yang kita hajati, namun Allah memberi apa yang kita perlukan sebenarnya! Allah punya waktu dan perancanganNya yang tersendiri. Jadi bersangka baiklah padaNya. Raih cintaNya dahulu, insyaAllah Allah akan hantar orang yang kasih pada kita yang juga kasih padaNya kerana Dia cintakan kita.. Subhanallah!

Read More......

Yakin pada Allah..

Salam and good day!




Alhamdulillah, rupanya 'bernyawa' lagi blog saya nih..hehe..
Kebetulan malam ni diberi kudrat olehNya untuk update blog orang, jadi apa salahnya update blog sendiri nih..




Saya sukakan motivasi dan kata2 hikmah yang bisa mengajak kita untuk sentiasa positif dan dekat padaNya.
Dalam hidup kita ni, tanpa Allah sebagai pelindung dan pegangan kita.. sia2 hidup kita tanpa pedoman! Na'udzubillah... 




Dah setahun saya punya akaun facebook.. Setahun ni banyak pengalaman suka duka, pahit manis dll lah.. Sukar untuk diterjemahkan dengan kata2. Banyak yang saya kongsikan di facebook. Senang nak update.. Rasenye kalau lah blog ni senang nak update, insyaAllah hari2 saya update :))




 Sekarang ni dah pukul 11mlm lebih... Sebelum merehatkan diri mengecas tenaga untuk menghadapi hari esok (andai diberi umur olehNya lagi).. Saya ingin kongsikan suatu kata2 yang merupakan asas dan tunjang keimanan kita kepadaNya..






Sebagai seorang hamba kepadaNya, siapa kita untuk memaksaNya 'menerima' dan 'mengikut' segala kehendak kita. Segala yang kita jalani adalah demi mencari redhaNya. Segala yang datang dari Allah, maka ianya adalah BAIK buat kita. Hidup ini merupakan siri ujian. Ujian yang didatangkanNya pelbagai bentuk. Susah, senang, suka, duka.. Itulah lumrah kehidupan. WAJIB kita sebagai hamba menerima semua itu dan menjadikan Allah tempat kita berlindung dan berharap. 



Allah Taala berfirman yang bermaksud: ”Apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepada kamu mengenai Aku, maka (beritahu kepada mereka) sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir (kepada mereka). Aku perkenankan permohonan orang-orang yang berdoa kepada-Ku, hendaklah mereka menyahut seruan-Ku dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku supaya mereka menjadi orang-orang yang mendapat petunjuk.” (Surah al-Baqarah: Ayat 186)

Read More......

Hamza Namira - Ehlam Ma'aya - Dream with Me | حمزة نمرة - احلم معايا


Salam and good day!
 
Suka dan tenang dengar lagu indah ini.. Bagus untuk motivasi diri. Sekali jatuh, bukan bermakna jatuh selama2nya. Bangkitlah! Yang penting, orang yang menjadikan Allah sebagai pelindungnya PASTI tidak akan kecundang, kerana Allah Maha Melindungi dan KASIH pada hambaNya yang mengadu padaNya.. ♥


Berani bermimpi malam-malam kita akan berubah menjadi ribuan siang untuk terus berkarya mengejar mimpi kita... Tidak peduli berapa kali kita gagal, kita pasti mampu untuk bangkit lagi... :))
 

video



EHLAM MA3AYA (Dream With Me)
By Hamza Namira

Dream with me
Of a tomorrow that’s coming
And if it doesn’t come
We’ll bring it ourselves
We’ll stride upon this path
Our many footsteps will lead us to our dream

Dream with me
Of a tomorrow that’s coming
And if it doesn’t come
We’ll bring it ourselves
We’ll stride upon this path
Our many footsteps will lead us to our dream

No matter how many times we fall
We’ll be able to rise again
Find the way through,challenge and defy the dark clouds
We’ll find our night transformed into a thousand days

Only if we dream
No matter how many times we fall
We’ll be able to rise again
Find the way through,challenge and defy the dark clouds
We’ll find our night transformed into a thousand days

Only if we dream
Dream with me my friend
Our footsteps will shorten the distance
I care about innocent dream
Whatever it may be
It will stand beside us

Now matter how long the journey becomes
Even if we become lost,my friend
Our reunion will rally us towards our dream

Toward our dream
Toward our dream
Toward our dream
Toward our dream
Toward our dream
Toward our dream
Toward our dream
Only if we dream

Read More......

Opick Tiada Duka Yang Abadi (lirik)

Tiada duka yang abadi..
 Percayalah, di sebalik setiap ujian, ada hikmah terselindung untuk mendekatkan diri kepada Pencipta.
Allah kasih pada hambaNya yang merintih dan mengadu padaNya. Allah Maha Kaya lagi Maha Berkuasa.


Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata: "Kami beriman", sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu dugaan)?Dan demi sesungguhnya! Kami telah menguji orang-orang yang terdahulu sebelum mereka, maka (dengan ujian yang demikian), nyata apa yang diketahui Allah tentang orang-orang yang benar-benarnya beriman, dan nyata pula apa yang diketahui-Nya akan orang-orang yang berdusta. [Al-Ankabut: 2-3]



Read More......

Cahaya atas cahaya...

Salam and good day!



- Ya Allah, dengan cahayaMu aku berlindung bagi menerangi hidupku.. Bantulah aku Ya Allah!  -



Dipetik dari SINI


Perhatikan bagaimana sebuah lampu pelita menyala. Ia perlu sebuah kaca pelindung supaya tidak tertiup angin agar api kecilnya tetap menyala. Ia selalu minta diisi minyak oleh orang lain sebagai sumber bahan bakarnya.


Inilah gambaran orang baik yang memberi manfaat cahaya kepada sekitar, akan tetapi ia sesungguhnya lemah. Ia selalu memerlukan orang lain yang melindunginya. Ia selalu memerlukan minyak pujian, penghargaan, pengakuan, belas kasihan, dan perhatian orang lain. Ketika tidak ada minyak itu maka lampu pelitanya padam. 


Akan tetapi cahaya yang abadi adalah apabila minyaknya bukan dari Timur atau dari Barat, akan tetapi ia menyala dengan sendirinya. Karena sumber cahayanya bersumber dari Cahaya diatas Cahaya.


Itulah perbedaan antara orang yang berbuat baik tapi bergantung kepada manusia, dan orang yang berbuat baik tetapi bergantung pada Allah. Kita termasuk yang mana?


“Allah (Pemberi) cahaya (kepada) langit dan bumi. Perumpamaan cahaya Allah adalah seperti sebuah misykat, yang di dalamnya ada pelita. Pelita itu di dalam kaca, kaca itu bagaikan sebuah bintang yang bercahaya seperti mutiara, yang dinyalakan dengan minyak dari pohon yang diberkahi. Yaitu pohon zaitun yang bukan dari timur atau dari barat, yang minyaknya menyala walaupun tidak disentuh api. Cahaya diatas cahaya, Allah membimbing kepada cahaya-Nya bagi siapa yang dikehendaki. Dan Allah membuat perumpamaan bagi manusia, dan Allah Maha Mengetahui segala sesuatu.” (QS. Annur: 35)



Read More......

Cukuplah Allah sebagai pelindungku!

Salam and good day!


“Cukuplah Allah tempat aku berlindung, dan Allah sebaik-baik memberi perlindungan”





Ingin berkongsi kisah benar anak muridku, Amirul 9 tahun.. :)



Suatu malam yang hening…

Amirul: Bismillahirrahmaanirrahiim… (Mulutnya terkumat –kamit mengucap syahadah, membaca Al-Fatihah dan Ayat Kursi)

Saya ketika itu sibuk memeriksa seluruh kelas sebelum menutupnya untuk pulang. Dia dan adiknya masih belum balik. Pelajar yang lain semuanya dah pulang. Dalam hati terdetik, bagusnya budak ni.. Berzikir ingatkan Allah sementara menunggu ibu.. Agaknya kene hafal untuk tugasan kat sekolahnya kot..

Cikgu: Amirul, kenapa ibu tak mari lagi..? (Saya ‘mengganggu’ zikirnya…)
Amirul: Kita tak tahu cikgu… (Matanya berair sambil memandang saya)
Cikgu: Eh, awak menangis ke..? Kenapa?
Amirul: Kita takut cikgu.. (Suaranya tersekat-sekat)

Dalam hati… patutlah zikir banyak2.. Alhamdulillah. Sejuk hati cikgu.

Cikgu: Mai sini dekat cikgu… Takpe, cikgu telefon mak awak okey..? (Tersenyum)


“Maka ingatlah kepada-Ku, Aku pun akan ingat kepadamu. Bersyukurlah kepada-Ku dan janganlah kamu ingkar kepada-Ku.” (Al-Baqarah:152)


Read More......

Cintai Allah!




Dari Syeikh Ibnu Athaillah:
"Sebaik-baik akhlak seorang mukmin adalah orang yang sentiasa sibuk menunaikan hak-hak Allah, yang bermakna menjauhi semua laranganNya dan melaksanakan semua perintahNya, tanpa berangan-angan untuk mendapatkan pahala dari amalan yang dilakukannya itu.

Tugas seorang hamba hanyalah beribadah dan mengabdi diri padaNya bukan kerana adanya Syurga dan bukan pula takut pada Neraka. Tetapi adalah semata-mata kerana Allah SWT"





InsyaAllah, moga aku tergolong di dalam golongan orang yang beribadat padaNya hanya keranaNya.. Dikala senang mahupun sukar! Kerana aku tidak mampu berdikari tanpaNya walau sekelip mataku! Ya Allah...

Read More......

Maher Zain -- Muhammad PBUH ( lyrics)

Salam and good day!


ALhamdulillah, saya dah beli CD terbaru Maher Zain "Forgive Me" . Memang berbaloi membelinya :)
Ni antara lagu favourite saya, Muhammad. Bila tengok liriknya, SubhanaLlah.. bisa menitis airmata rindu kepada kekasih Allah ini! Waheshna ya Rasulullah!

Read More......

"Awak, apa hubungan kita??"

Salam and good day!

Suke la baca artikel ni.. Really inspiring me, insyaAllah. "Cinta akan mencari manusia. Jangan manusia yang mencari cinta" (Dr Yusuf Al Qardhawi) .. Maksudnya, jangan terhegeh-hegeh sangat laaa.. Kalau dah jodoh takkan ke mananya.. Ye tak..? Ok, jom buat keje semangat skit! :)

---------------------------------------------------------------------------------


Di jalan dakwah aku menikah....


 -Gambar Hiasan-



"Assalamualaikum lama tak tegur awak. Makin laju gerak kerja dakwah. Hari sabtu lepas saya sempat pergi dengar ceramah awak di Surau Blok F".

Mesej ukhti Ira tiba-tiba muncul di ruangan chatting Facebook. Agak berderau darah jantan aku apabila insan yang semakin aku pendam perasaan kepadanya menegur aku.

"Hehe....saya biasa saje. Awak pun apa kurangnya. Dengar cite dah jadi presiden Kelab Bidadari Syurga UKM. Tak silap saya awak pun dapat anugerah tokoh muslimah harapan ummah sempena Bulan Dakwah kan?"

Dengan laju aku membalas mesej sekaligus menghiraukan assignment yang berlambak depan mata. Sungguh bersemangat aku chatting dengan ukhti Ira sehingga tidak sedar sudah larut malam. Pantang muamalat muslimin muslimat sepatutnya terhad pukul 12 tengah malam. Itupun aku langgar.

Kerana apa?

Sayang. Betulkah aku sayang dia? Sayang sebagai apa?

"Awak, boleh saya tanya apa hubungan kita ye? Sekadar sahabat ke?" tanya ukhti Ira kelmarin membuatkan tidur semalamanku menjadi tidak lena. Aku mula rasa serba salah.

"Awak, awak...kenapa awak panggil kita Ira je? Bahasakan awak saya? Kenapa tidak enta enti macam yang awak gunakan dengan muslimat yang lain?"

Pertanyaan demi pertanyaan membunuh ego hubungan aku dengan dia. Ego apakah yang aku pertahankan ini?

Ego aku dengan Allah di atas hubungan yang tidak pasti. Adakah aku talam dua muka? Mempunyai 2 identiti? Kala iman naik, alim aku mengalahkan sufi yang bertapa. Kala nafsu melonjak, ghairah aku untuk kembali jahil.

Naik gila aku fikir. Aku benar-benar rasa bersalah. Sangat berdosa dengan Tuhan.

Ya, aku menghidapi penyakit hati. Hati aku sudah rosak kerana wanita, kecantikan, nama dan candu dunia.

Ya, pada asalnya niat aku dan ukhti Ira berukhwah kerana Allah. Tapi lama kelamaan bisikan demi bisikan syaitan yang didengari mula membogelkan niat suci tadi.

Hubungan yang mula dipertahankan dengan ego atas dasar dakwah. Gerak kerja bersama. Dibaluti dengan sutera Rabithah menjadikan hati teruja dengan keasyikan berukhawah muslimin muslimat. Akibat terlalu asyik, jiwa menjadi leka. Nama dakwah hanya menjadi lesen berhubung.

"Awak, maaf saya tanya. Awak tahu tak apa itu dosa?" Aku mula berani membuang ego.

"................"

Tiada jawapan.

"Awak apa kita buat ni dosa. Kita dah semakin hanyut. Ukhwah kita harus diletakkan semula atas dasar taqwa bukan perasaan suka. Bukan sayang. Apatah lagi cinta. Sayang kita pun hanya sekadar saudara seislam bertunjangkan rasa takut takut dan gentar kepada Allah. Kita orang dakwah. Dakwah bukan untuk suka-suka"


"Wahai manusia! Sungguh, Kami telah menciptakan kamu dari seorang lelaki dan seorang perempuan, kemudian Kami jadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku agar kamu saling mengenal. Sungguh, yang paling mulia di antara kamu di sisi Allah ialah orang yang PALING BERTAQWA. Sungguh, Allah Maha Mengetahui, Maha Teliti" (al-Hujurat: 13)

TAKWA.

Jika kita berukhwah tapi tidak membawa kita kepada Taqwa, maka dengan apakah kita berada di jalan dakwah?

Setakat bertanya khabar. Setakat menegur. Setakat beramah mesra. Setakat bergurau senda. Perlukah semua itu? Perlukah?

Aku juga mencari jawapan. Terlalu rigidkah aku untuk aku mengatakan TIDAK PERLU?! Terlalu syadidkah aku untuk bertegas TIDAK PERLU?!

Mari kita fikir-fikirkan semula ukhwah kita di mana sebenarnya?
Wujudkah ukhwah muslimin muslimat? Di mana kewujudannya?

Kita bukan orang biasa-biasa. Kita bernafas dengan oksigen dakwah. Kita hidup hanya kerana mencari redha Allah. Tidak semua tempat. Tidak semua masa hubungan ini dibolehkan. Ada batas-batasnya tersendiri kerana Allah nak jaga kita. Kerana Allah sangat sayang kita.

Jagalah hatimu. Dan aku akan jaga hatiku.

Copy dari SINI.

Read More......

Tell Me Why (with Lyrics) - By Declan Galbraith

 Salam and good day!


Suke tengok budak ni.. comeyyyy.. Suara pun best.. mesej lagu pun mantap! Pendek kate semua okeyyy..hehe..


JOM kite hayati mesej dan lagu indah ini.. :))


p/s: walaupun hari ni bukan good day buat saye, LANTAK laaa.. Biar la takde orang hargai saye.. ALLAH Maha Mengetahui segala yang terbaik buat saya.. Ya Allah, ampuniku!





Read More......

Syria... Allah bersamamu!

Rasulullah s.a.w. bersabda: " Seorang muslim adalah saudara muslim yang lain, ia tidak akan menzaliminya dan tidak akan menyerahkannya (kepada musuh). Barang siapa berusaha memenuhi keperluan saudaranya maka Allah akan memenuhi keperluannya. Barang siapa yang menghilangkan kesusahan dari seorang muslim maka dengan hal itu Allah akan menghilangkan salah satu dari kesusahannya di hari kiamat. Barang siapa yang menutupi aib (keburukan) seorang muslim maka Allah akan menutupi aibnya di hari kiamat." (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim).


Moga Allah selamatkan saudara kita di Syria, Palestin dan seluruh dunia.. Amiin..


Read More......

The Creator-Sami Yusuf سامى يوسف

Salam and good day!



“Ya Tuhan kami, janganlah Engkau jadikan hati kami condong kepada kesesatan sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami rahmat dari sisi Engkau; kerana sesungguhnya Engkau-lah Maha Pemberi (kurnia).” 
(QS. Ali Imran: 7)


Ya Allah, tuhan yang tidak pernah berlaku zalim kepada hambaNya.. Ya Allah, jangan Engkau serahkan pada kami urusan kami walau sekelip mata.. Kerana akan hancurlah kami.. Hanya dengan kasih sayangMu kami bahagia di dunia dan Akhirat..



Read More......

Benjamin Wallfisch - Conquest 1453 (Fetih 1453) OST - My Life For My Flag

Salam and good day!


Kalau lah jadi filem Fetih 1453 ditayangkan di Malaysia, memang saya nak tengok sangat! Ke ade sape2 nak hadiahkan saya CD original dan CD soundtrack lagu2 filem ni..? Teringin sangat nak miliki semua koleksi ni.. Nak kumpul duit banyak2 gitu..hehe.. Klu upload kat youtube main sekerat2 je, tak best! hmmmm... 


Read More......

"Erti Hidup Pada Memberi"

 Salam and good day! 
 
"Kegagahan seorang wanita bukan kepada pejal otot badan, tetapi pada kekuatan PERASAANnya.."


Alhamdulillah, masih ada kekuatan untuk terus menulis dan menyampaikan kebaikan untuk dijadikan pengajaran bersama. Saya bukan seorang yang mudah untuk berkongsi perasaan dan 'rahsia' saya.. Namun, makin lama saya mulai belajar bahawa kadang-kala ada perkara yang kita alami atau peroleh itu perlu untuk dikongsi bersama. Mana tau, dari situ orang mula tertarik dengan kebaikan dan Islam.. Wallahua'lam.


Erti hidup pada memberi.. Itu tag line Ustaz Hasrizal a.k.a Saifulislam. Namun, di sebalik kata2 itu, ada makna tersendiri buat saya..  Kata2 yang bisa membuat saya tersenyum, dan termotivasi untuk terus gagah melangkah meneruskan kehidupan ini.. Namun, kata2 itu juga bisa membuatkan saya mengalirkan airmata kerana sesuatu yang saya sendiri tak dapat jelaskan dengan kata-kata.


Sebenarnya banyak yang ingin saya berkongsi cerita dan pengalaman.. Namun, oleh kerana 'tewas' dengan perasaan saya bantutkan usaha untuk menulis. Buat apa nak bercerita kisah suka, jika hati sedang sedih..? Bagi saya, tiada keikhlasan dapat diungkapkan!


Ya, saya sekarang berperang dengan perasaan... Bagaimana perasaan jika kita rasa dipermainkan dan tidak dihargai..? Kalau orang tersebut tidak penting dalam hidup kita, LANTAK lah nak buat ape pun.. Saya tak peduli. Tapi, bagaimana jika orang tersebut yang memang kita harap 'DIA' lah yang terbaik pernah hadir dalam hidup kita..?


Ketika inilah.. ALLAH hadir sebagai pelindung dan harapan kita.. Ya Allah, aku yakin Engkau takkan pernah sia2kan hambaMu yang ingin menjadi baik dan menjaga agamaMu sebaiknya.. Pasti ada hikmah disebalik sesuatu yang terjadi. Mcm2 jenis manusia hadir di dalam hidup kita.. Dari mereka pelbagai ujian dan kebaikan yang kita dapat pelajari. Dan dari mereka jugalah kita boleh jadi dekat/jauh dari Pencipta kita. Keputusan di tangan kita, untuk jadi yang terbaik atau kecundang dengan kehidupan. Iman dan ilmu sebagai panduan kita meneruskan hidup ini.


Saya pun malas nak ambik pusing dengan kerenah manusia yang 'menyusahkan' dan selalu 'mencederakan' perasaan saya. Saya serahkan mereka kepada Allah. Jika seseorang itu benar2 ikhlas ingin hidup di dalam dunia saya, maka adalah ruang untuknya yang Allah sediakan baginya.. Jika dia seorang yang 'jahat', maka Allah jualah yang akan 'menendangnya' keluar dari hidup saya.. Hanya Allah sebaik-baik Penilai dan Penjaga saya. Saya tekad untuk menjadi hambaNya yang baik, maka sudah tentu DIA akan menjaga saya sebaiknya. Allah takkan pernah kecewakan saya..!


Ya, saya seorang yang TEGAS dengan prinsip saya.. Walaupun kasar, tapi itulah yang saya perlu buat untuk menjaga hati Pencipta saya.. DIA tidak pernah kecewakan saya, mengapa perlu saya korbankan kasih sayang dan kepercayaan Pencipta saya demi manusia yang tak mampu menjaga diri sendiri melainkan dengan pertolonganNya jua..?


Moga anda semua doakan yang terbaik buat saya.. InsyaAllah. Allah sebaik-baik Pelindungku... Amiin.


Read More......